top of page

Lillebælt Smakkelaug

Lillebælt Smakkelaug er stiftet d. 21. oktober 1993 med henblik på at restaurere, nybygge, sejle og beskrive egnstypiske joller. Desuden er det vores formål at beskrive og formidle kystkulturen i vores nærområde, dvs. kyststrækningen fra Assens til Båring og fra Årøsund til Trelde Næs på Jyllandssiden.

På de flg. sider kan du finde oplysninger om Smakkelauget generelt, vores Joller og både, hvordan man bliver medlem, hvad vi laver Tirsdag aften og meget mere.

Om Lillebælt Smakkelaug

Lillebælt Smakkelaug har ca. 160 medlemmer, hvilket betyder, at mange er aktive i en eller flere aktiviteterne i lauget og på værftet. Som medlem af Smakkelauget er man også medlem af Foreningen Lillebæltværftet.

 

Lillebælt Smakkelaug har igennem årene gennemført en række restaureringer og nybygninger af egnstypiske brugs- og lystfartøjer udført af laugets medlemmer.

​

Smakkelauget råder over en række joller, pramme og lystfartøjer. En del er sejlende, nemlig Susanne, søsat i 1997 som kopi af 3-smakke lodsjollen fra 1896, Henner Friser, søsat 1 Juli 2014, den  spejlbyggede smakkejolle Nordenskjold, søsat i 2007, bæltbåden Mette bygget i 1976 af Ebbe’s bådebyggeri i Marstal.

​

Indtil efteråret 2023 var bundgarnsjollen Støren også i Smakkelaugets hænder.  Det er en 30 fods jolle bygget i eg på eg i 1936 på Middelfart Skibs- og Bådebyggeri til fiskeri fra Skagen. I Smakkelaugets hænder blev Støren over en årrække restaureret af Middelfart Skibs- og Bådebyggeri med hjælp af frivillige blandt Smakkelaugets medlemmer. Genopbygningen blev finansieret af Skibsbevaringsfonden. I efteråret 2023 blev den overdraget til et bådelaug i Ålbæk og er således nu hjemme i de farvande, den blev byttet til, og hvor den tjente i mange år.  

​

På permanent udendørs udstilling har vi Tove, ex. Halfdan, bygget i 1922 på Middelfart Skibs- og Bådebyggeri til en lokal fisker i Teglgård – senere overtaget af Korfits Hansen på Fønsskov. Derefter fik den navnet Tove efter Korfits Hansens søster. Desuden har vi en 10 fods pram, bygget hos den lokale bådebygger August Ulriksen, Strib, skænket af Schmidt-Andersen, Strib.

​

Ud over alle disse aktiviteter deltager laugets medlemmer i den løbende restaurering og vedligehold af værftsbygningere, værftets bedding og broer. 

​

Frem til 2020 blev Lillebæltværftet drevet i en selvstændig forening med Smakkelauget den primære partner i et fællesskab med museerne i Middelfart og Fredericia. Fra 2020 drives værftet af Foreningen Lillebæltværftet, som optager personlige medlemskaber og som er åben for tilslutning af områdets bådelaug og træfartøjer. 

​

Klik på billedet og se en video om Lillebæltværftet med flotte droneoptagelser  

​

​

​

​

Smakkelaug er støttet af 

kvickly-300x82.png
Baks-150x67.png
NordeaFonden_Logo_Payoff_Black_RGB-1024x448.png
hempelfondenlogo-1024x725.jpg
Thansen-300x150.jpg
vestfyen-300x127.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page