top of page

Lillebælt Smakkelaug

Lillebælt Smakkelaug er stiftet d. 21. oktober 1993 med henblik på at restaurere, nybygge, sejle og beskrive egns typiske joller. Desuden er det vores formål at beskrive kystkulturen i vores nærområde, dvs. kyststrækningen fra Assens til Båring og fra Årøsund til Trelde Næs på Jyllandssiden.

På de flg. sider kan du finde oplysninger om Smakkelauget generelt, vores Joller og både, hvordan man bliver medlem, hvad vi laver Tirsdag aften og meget mere.

Om Lillebælt Smakkelaug

Lillebælt Smakkelaug er stiftet d. 21. oktober 1993 med henblik på at restaurere, nybygge, sejle og beskrive egns typiske joller. Desuden er det vores formål at beskrive kystkulturen i vores nærområde, dvs. kyststrækningen fra Assens til Båring og fra Arøsund til Trelde Næs på Jyllandssiden.

 

Lillebælt Smakkelaug har ca. 170 medlemmer hvilket betyder, at mange personer er aktive i en eller flere af laugets aktiviteter. Som medlem af Smakkelauget er man også medlem af Foreningen Lillebæltværftet.

 

Lillebælt Smakkelaug har igennem årene gennemført en række restaureringer og nybygninger af egnstypiske brugs- og lystfartøjer udført af frivillige medlemmer af lauget.

 

Smakkelauget råder over en række joller, pramme og lystfartøjer. En del er sejlende, nemlig kopien af 3-smakke lodsjollen fra 1896, Susanne, søsat i 1997 - en kopi af en 2-smakke fra 1886, Henner Friser, søsat 1 Juli 2014 - den  spejlbyggede smakkejolle Nordenskjold, søsat i 2007 - bæltbåden Mette bygget i 1976 af Ebbe’s bådebyggeri i Marstal – Støren, en 30 fods bundgarnsjolle bygget i 1936 på Middelfart Skibs- og Bådebyggeri bygget til fiskeri fra Skagen. Støren er over en årrække blevet restaureret af Middelfart Skibs- og bådebyggeri med hjælp af frivillige blandt Smakkelaugets medlemmer. Genopbygningen af Støren blev finansieret af Skibsbevaringsfonden. 

 

På permanent udendørs udstilling har vi Tove, ex. Halfdan, bygget i 1922 på Middelfart Skibs- og Bådebyggeri til en lokal fisker i Teglgård – senere overtaget til Korfits Hansen på Fønsskov. Derefter fik den navnet Tove efter Korfits Hansens søster. Desuden har vi en 10 fods pram, bygget hos den lokale bådebygger August Ulriksen, Strib, skænket af Schmidt-Andersen, Strib.

Ud over alle disse aktiviteter har laugets medlemmer deltaget i en løbende restaurering af værftsbygningere, værftets bedding og broer, nybygning af jollehusene, indviet i 2004. Den ene bygning indeholder Middelfart Museums udstilling om områdets kystkultur, hvor der bl.a. er udstillet bådebyggerværktøj, smakkejolle og motorjolle.

Smakkelaug er støttet af 

kvickly-300x82.png
Baks-150x67.png
NordeaFonden_Logo_Payoff_Black_RGB-1024x448.png
hempelfondenlogo-1024x725.jpg
Thansen-300x150.jpg
vestfyen-300x127.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page